Intian lumoava Kultainen kolmio

Intian kiertomatka – lumoava Kultainen kolmio

Intia on maa, joka tekee matkaajaan lähtemättömän vaikutuksen historiallisella perinnöllään, värien ja kulttuurien kirjollaan, mausteiden harmonialla sekä vieraanvaraisuudellaan.

Kaupungit Delhi, Agra ja Jaipur muodostavat kartalle kuvion, joka tunnetaan Intian Kultaisena kolmiona. Matka kulkee mogulikuninkaiden ja maharadža hallitsijoitten jalanjäljissä. Näissä kolmessa kaupungissa Intian värikäs historia nivoutuu yhteen loisteliaan arkkitehtuurin kanssa. Voidaankin sanoa, että Kultainen kolmio -kierros pitää sisällään Intian tunnetuimmat nähtävyydet.

Agra

Taj Mahal, yksi maailman seitsemästä ihmeestä ja ikuisen rakkauden symboli, on yksi kohteistamme Agrassa. Mogulikuningas Shan Shahan rakennutti mausoleumin vuonna 1631 rakkaan vaimonsa muistoksi. Hohtavan valkoisesta marmorista rakennettua Taj Mahalia kutsutaankin maailman kauneimmaksi rakennukseksi. Tule siis kanssamme kuulemaan sykähdyttävä tarina Taj Mahalista, suuresta rakkaudesta, juonittelusta ja vallasta.

Agrassa vierailemme myös ’punaisessa linnoituksessa’, Lal Qilassa, jossa mogulihallitsijat pitivät hoviaan. Linnoitus toimi moguleitten hallinnollisena keskuksena aina vuoteen 1803 asti, jolloin brittiläiset valloittivat linnoituksen. Linnoituksesta avautuu upea näkymä Taj Mahaliin.

Fatehpur Sikri sijaitsee lähellä Agraa ja se on suurmoguli Akbarin rakentama kaupunki. Fatehpur Sikri kohoaa ylväänä viljelysmaiden keskeltä. Sen oli tarkoitus toimia moguleitten pääkaupunkina, mutta hylättiin pian. Niin Fatehpur Sikriä kutsutaankin aavekaupungiksi.

Matkalla Jaipuriin pysähdymme Keoladeonin kansallispuistoon, joka on Intian kuuluisimpia lintujen talvehtimispaikkoja. Tässä Unescon maailmanperintöluetteloonkin kuuluvassa puistossa on tavattu yli 350 lintulajia talvikautena. Luonnonpuistossa on mukava hiljentyä hetkeksi ja uppoutua Viidakkokirjasta tuttuihin maisemiin.

Jaipur

Jaipur sijaitsee keskellä autiomaata Rajastanin osavaltiossa.

Historiaa henkivässä Jaipurissa on kiinnostava seurata, kuinka paikallinen värikäs kaupunkielämä sulautuu ikivanhojen palatsien loistoon. Kadulla liikkuessa voi vastaan tulla kameli vetäen perässään heinälastia tai värikkäästi maalattu elefantti matkalla hääseremoniaan. Jaipur on kuuluisa käsi- ja puutöistään. Kaupunki toimii hopean, jalokivien ja puolijalokivien tukkukeskuksena. Jos pidät ostoksista, niin Jaipur on täydellinen paikka uskomattomille löydöille!

Jaipurissa tutustumme Amerin vuorilinnoitukseen.  Kuninkaalliset asuinhuoneistot ovat hätkähdyttävän kauniita. Seinät ovat mosaiikkikoristeiden peittämät ja ikkunaveistokset muistuttavat koristeellista pitsiä. Ihastelemme kaunista näkymää, joka vuorilinnoituksesta avautuu Jaipurin kaupunkiin.

Jaipurissa vierailemme lisäksi Jantar Mantar-observatoriossa sekä Hawa Mahalissa, Tuulien palatsissa. Pysähdymme ihastelemaan Jal Mahalin vesipalatsia, joka kohoaa ylväänä Man Sagar järvestä. Palatsin arkkitehtuuri on hämmästyttävä ja näyttääkin, että se kohoaa taivaaseen järven pinnasta. Jal Mahal on toiminut näyttämönä James Bondin Octopussy-elokuvalle.

New Delhi

New Delhi, Intian pääkaupunki on modernin Intia poliittinen, kulttuurillinen ja kaupallinen keskus. Silti menneisyys ja nykyisyys asuvat Delhissä vielä samalla kadulla.

Delhissä vierailemme Qutub-Minarilla, joka on 72,5 metrin korkuinen, maailman korkein vapaasti seisova minareetti. Käymme ihmettelemässä miltei 2000-vuotta vanhaa rautaista pilaria, jossa on sanskrit- kirjoituksia. Tiedemiehet eivät ole pystyneet selittämään, kuinka pilarista on saatu ruostumaton 1600 vuotta sitten. Ruostumattomalla rautapilarilla sanotaan olevan onnea tuottavia vaikutuksia.

Delhissä käymme brittien rakennuttamalla parlamenttialueella, näemme presidentinlinnan ja pysähdymme India Gatella, New Delhin ainutlaatuisella riemukaarella.

Toivotan teidät lämpimästi tervetulleiksi matkalle Intian ihmeisiin – historiaan ja nykypäivään. Kultaisen kolmion kiertomatkalla nähtävät satumaiset palatsit, mausteinen ruoka, uskonnot, taideteokset, luonto ja ihmiset jättävät matkalaisen sydämeen ikuisen muistojäljen.

Eliisa

Jätä kommentti